Home Geschiedenis Producten Fotogalerij Nieuws Contact
Fa. Th. Kämink Terrazzowerken
Huisstededijk  10,  7122KC  Aalten
KvK  09058511
Terrazzobedrijf Kamink
De oude Grieken en Romeinen verstonden reeds de kunst van het Terrazzo- en Mozaïekwerk, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de handwerkers uit de Italiaanse regio Friuli, met name Sequals en omliggende dorpen,  het Terrazzo herontdekten en herwaardeerden. Ze brachten het vak tot grotere hoogte, daarbij gebruik makend van verschillende soorten gekleurde stenen die ze verzamelden in de stroomdalen van de rivieren de Meduna, Tagliamento en Cellina.  Aangetrokken door de bloei  en  opkomende commercie van de stad Venetië werd het vak in die stad geïntroduceerd waarna in 1586 de Broederschap dei Terrazzieri werd opgericht.  Vanaf die tijd werden vele jonge mannen aldaar opgeleid tot Mozaïek-  en Terrazzowerker.

Geschiedenis

 
In een wijde omgeving worden zowel in Noordrijn-Westfalen als het aangrenzende Achterhoekse gebied ontelbare kerken, scholen, ziekenhuizen en particuliere woningen voorzien van terrazzo- en mozaïekvloeren, aanrechten en dorpels. 
Door de politieke situatie zien de broers zich genoodzaakt in 1915 de grens over te steken naar het Nederlandse Aalten.
Hier zet  Giovanni's zoon Willie het bedrijf voort tot in het midden van de 80-er jaren, waarna schoonzoon Theo Kämink samen met zijn vrouw Inge Monasso het stokje overneemt.
Lag het accent in de beginjaren met name op het vervaardigen van vloeren, dit verlegde zich na verloop van tijd in hoofdzaak naar aanrechtbladen en vensterbanken.

Na meer dan 100 jaar kunt u bij ons nog steeds terecht voor een kwaliteitsproduct met een eeuwenoude geschiedenis.


Oude afbeelding Terrazzo.
Giovanni Monasso in Wenen. Willie Monasso voor de werkplaats. Theo Kämink 2012. Theo Kämink  aan het schuren 2012.
Giovanni Monasso in Wenen. Willie Monasso voor de werkplaats. Theo Kämink 2012. Theo Kämink aan het schuren 2012.
Klik op  een foto voor een vergroting
In 1899 vestigt Giovanni Monasso, afkomstig uit Travesio in de regio Friuli, zich samen met twee broers als Terrazzomeister in het Duitse Bocholt.